Hvordan kan vi gjøre julen ekstra god i år?

Hvordan kan vi gjøre julen ekstra god i år?
For mange familier er julen den mest fantastiske tiden på året. Med de høye forventningene kan fort føre til stress, mas, skuffelser og depresjon. I alle forberedelsene kan det for bli for mye for mange. Vil man slippe unna det verste stresset slik at jula kan bli så god den bare kan bli, er det noen grep man kan ta for å redusere på stresset.
Er du klar for å gjøre noen endringer, kan du se litt på hva du vil endre. Ta en god titt på hva du har gjort før og hva du ønsker for fremtiden.
Hva er du ikke liker?
Hva kolliderer med dine etiske og moralske ideologier?
Hva er du lei av?
Hva gruer du deg til?
Er du lei av å bruke penger?
Er du lei av andres krav og forventninger?
Hvem har du ikke lyst til å omgås fordi de på en eller annen måte legger en demper på stemningen?
Det er lov å bryte bånd, selv med familiemedlemmer. For mye mas, for mye alkohol eller annen rus har ødelagt og ødelegger jula for andre hvert eneste år. Rus er hovedårsaken til mang en ødelagt julefeiring og har alltid vært det. Sett ned foten, kutt dem ut og ta hensyn til de andre du feirer med.

Hva er det du vil ha ut av julen?
Hvem vil du feire med?
Hvordan ønsker du at det skulle være?
Hvilke tradisjoner er du glad i og vil fortsette med?
Kan du endre disse så det blir litt enklere?
Hvilke følelser ønsker du å sitte igjen med etter at julen er over?

Start tidlig.
Det er aldri for tidlig å begynne forberedelsene, man kan faktisk ha det i tankene hele året. Noen har en eske eller en skuff de har julegaver i og som de fyller opp hele året. Kjøp på tilbud, kjøp når du ser noe du liker eller strikk hele året hvis du liker å gi bort sokker, skjerf og luer. Med dette kan du spare både tid og penger når jula kommer.

Få i gang hele familien
Ting går fortere unna om man er flere om pynting og forberedelser, så sett alle i gang. Det er også hyggelig og binder familien sammen mot en hyggelig julefeiring.

Demp forventningene litt
Det er ikke nødvending å konkurrere med naboer og bekjente om å ha den beste pynten og de fineste gavene. De fleste brenner av kredittkortene sine for å overgå andre og må slite med det resten av året. Det er ingen som har noe som helst godt av det. Bruk tiden til å ha det hyggelig. Kos dere sammen, spis god mat, se på julelysene, ta inn et pent tre og reduser litt på gavene. Barns forventninger springer ut fra de voksnes adferd, så legg lista lavt og sats på noe annet enn det materielle. Det er de voksne som bestemmer, så det går an å sette ned foten hvis du føler det har tatt helt av.

Kutt ned på pengebruket
Økonomiske problemer en av de største stressfaktorene vi har. Jula blir dyr hvis man ikke passer på. Legg litt av hele året og ikke bruk kredittkort. Ta godt vare på julepynten så du kan bruke den år etter år. Kjøp mat der det er billigst så du ikke behøver å handle i siste liten i de dyreste butikkene. Vær fornuftig når du kjøper julegaver og ha det i tankene hele året hvis du er den typen som synes gaver er viktig. Du kan virkelig gjøre noen kupp utenom sesongen.

«The way we spend Christmas is far more important than how much!”
Henry David Thoreau

Uansett hvordan du velger å feire julen, gjør det med glede og takknemlighet. Prøv å se forbi det overfladiske og gå litt inn i deg selv. Hold en positiv tankegang så det blir en positiv tid for deg selv og alle. Det er lettere hvis man kutter ned på det materielle, slipper å tenke på at man er blakk etter jul og at det er altfor mye å gjøre. Sett grenser og ikke prøv å tilfredsstille andres krav hvis de er høye. Da er det lettere å finne glede i alt man gjør. Julehelgen kan være en tid for hvile og lading av batterier hvis du lar den bli det. Bruk helgen til å slappe av istedenfor å la deg fange av andres forventninger og krav til egne prestasjoner. Følg din egen ideologi og ikke la deg presse av utenforstående faktorer så du må gå på kompromiss med deg selv. Man føler seg best og kan glede seg over liv og høytider hvis man følger sin egen etiske og moralske overbevisning.
Ikke glem alt du har å være takknemlig for. Og selv om du er alene og føler deg ensom i jula, er det viktig å være takknemlig for det man har å være takknemlig for. Reis bort, finn på noe eller kos deg hjemme med ditt eget i julehelgen. Da er du uthvilt når jula er over. Ikke tenk på hva du mangler, men hva du har. Ikke alt du hører og ser på TV og radio stemmer, og det er mange som ikke opplever julen som koselig selv om de har familie rundt seg. Og noen lyver om alt de gjør for å ikke føle seg annerledes. La det fare og la jula bli din egen opplevelse. Er du alene kan du også reise til varmere strøk og kose deg i fred og ro uten mas og kjas. Det er utrolig mange som gjør det. Mange flere enn det vi tror.

Så:
Hvordan kan du gjøre julen fantastisk og enklere denne jula?
Kan du skape noen nye tradisjoner eller forenkle litt på de du har?
Hva er du takknemlig for?
Hva vil du sitte igjen med når julen er vel overstått?
Hva vil du oppleve neste jul?

Føler du seg litt utenfor i jula kan du bruke den til å legge planer for 2019. Vil du finne en ny visjon, planlegge en vektreduksjon eller kanskje slutte å røyke, finner du våre bøker om personlig utvikling og egenledelse på https://ebok.no/forfatter/lynne-maagerud/

Kanskje du kan gjøre endringer så 2019 blir det beste ever! Julen 2018 er et godt sted å starte.